Illeték

Főszabály szerint lakástulajdon szerzése esetén a visszterhes vagyonátruházási illeték alapja a lakástulajdon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke. Az illeték mértéke pedig lakásonként 1 milliárd forintig 4%

 

Főszabálytól eltérő szabályok:

 

1.)Cserét pótló vétel

 

Amennyiben a vevő a másik lakástulajdonát a vásárlását megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül eladja, a vásárolt és az eladott lakástulajdon – terhekkel nem csökkentett – forgalmi értékének különbözete lesz az illeték alapja.

 

2.)Illetékmentesség

 

Mentesség jár az illetékfizetési kötelezettség alól, ha az ingatlanügylet házastársak vagy közeli hozzátartozók egymás közötti cseréje, illetve ajándékozás vagy adásvétel útján jön létre. Szintén mentesség vonatkozik a telekre, ha a vásárlást követő négy éven belül megkezdődik a lakóingatlan építése. Közeli hozzátartozónak az egyenesági leszármazottak illetve szülők számítanak.

 

3.)Újépítésű ingatlan illetékmentesség és illetékkedvezmény

 

Vállalkozótól vásárolt új ingatlan vásárlásakor 15 millió forintig illetékmentesség jár, ha az új lakás forgalmi értéke, vagy a vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatással csökkentett értéke nem haladja meg a 30 millió forintot. A 15-30 millió forint közötti értékre azonban meg kell fizetni a 4 %-ot. 30 millió forint vételár felett azonban egyáltalán nem jár a kedvezmény, még a 15 millió forintig terjedő részre sem.

A kedvezmény vagy mentesség vonatkozik a lakóépület bővítéséére (pl. tetőtér beépítés) is.

 

4.)Fiatalok (35 év alattiak) illetékkedvezménye 

 

35 év alattiak illetékkedvezménye az első lakás vásárlásakor igényelhető, ha az ingatlan összéértéke nem haladja meg a 15 millió forintot. A kedvezmény tulajdoni hányad megszerzésekor is igénybe vehető. Az illeték kedvezmény 50%-os - praktikusan 4% helyett 2%-ot kell fizetni a tulajdonszerzés után, ami egy 15 milliós lakás esetében 300 000 forint megtakarítást jelent. 15 millió forintot meghaladó vételár felett viszont egyáltalán nem jár a kedvezmény, még a 15 millió forint alatti részre sem. A jogszabály szempontjából első lakástulajdont szerzőnek minősül az, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, vagy lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada.

Első ingatlan vásárlásakor 12 havi részletfizetés is választható a vételártól és életkortól függetlenül, de ezt külön kérvényezni kell. 

 

5.) Csok illetékmentesség

 

2021. január 1-től a csok támogatás segítségével vásárolt lakás után nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni. Az illetékmentesség jár függetlenül az ingatlan vételárától. Szintén nem feltétel a csok hitel az illetékmentességhez, elég a támogatást igénybe venni. Bővebben olvashat erről a pontról az "ÚJ!! Csok illetékmentesség 2021" rovatban

Szines Házak Ingatlaniroda

    2117 Isaszeg, Előre egyeztetett helyszínen és időpontban
    +36 30 501-3143
    info@szineshazak.hu

Are you selling a property or looking for one?
Enter your details and we'll help!

The privacy policy read and accepted.
Send Message
Private House
Part of a Duplex
Arable Land