3.rész ÉRDEKLŐDŐK KEZELÉSE, ÁRALKU

A jó hirdetés és a jó hirdetési tevékenység eredményeként érdeklődők fognak jelentkezni azzal a céllal, hogy megnézzék az ingatlant. Mivel az első lépések során már felkészültél az ingatlan paramétereiből, így könnyen fogod tájékoztatni a vevőket az érdeklődés során. Akit a tájékoztatást követően is érdekel az ingatlan azzal időpontot kell egyeztetni egy személyes találkozóra.

AZ INGATLAN BEMUTATÁSA

A bemutatáskor a lakás állapotának tükröznie kell a hirdetésben szereplő képeken látottakat. Emellett arra is figyelni kell, hogy lehetőség szerint olyan időpontban legyen a megtekintés, amikor az ingatlan a legjobb formáját mutatja. Ha az épület mellett autóút van, akkor érdemes elkerülni a reggeli és délutáni forgalmas órákat. Ha az ingatlan fekvése miatt délután világosabbak a helyiségek, javasolt ekkora szervezni a bemutatást. Az időpont kiválasztásánál figyelni kell arra is, hogy legyen segítség, aki a megtekintés idejére elviszi a gyerekeket fagyizni vagy a kiskutyát sétálni:)

Segítőkészen, nyitottan és visszafogottan érdemes kommunikálni. A beszélgetés során mindenképpen ki kell emelni a környék és az ingatlan előnyeit, de nincs szükség hosszú és unalmas történetmesélésekre. Ezek helyett a lényeg rövid és tömör megfogalmazására kell törekedni. Érdemes utánanézni az ingatlan pontos paramétereinek, hiszen csak így lehet határozottan és magabiztosan válaszolni a felmerülő kérdésekre. Sokféle habitusú ember érdeklődik majd, így előfordulhat, hogy némelyikük elsőre nem lesz szimpatikus neked, de ekkor arra kell gondolnod, hogy nem lakótársat keresel, hanem vevőt. Szóval a bemutatás idejére mindenképpen türelmesnek, kedvesnek kell maradnod és semmiképp sem szabad sürgetni a potenciális vevőjelöltet.

A találkozó végén kérdezd meg, hogy tetszett, mi a véleményük az ingatlanodról!

ÁRAJÁNLAT, ALKU

Ha eljutsz a tárgyalásig már fél siker, ugyanis ez jelenti azt, hogy komoly érdeklődő akadt az ingatlanodra. Ez esetben azonban légy taktikus, sose kezd te az alkudozást! Ha látod, hogy a vevőnek nem megfelelő az ár, várd meg, hogy ő tegye meg az első ajánlatot.

Ha a vevő kérdezi a telefonban hogy… „Az ár alkuképes?” Akkor nyugodtan mond neki, hogy igen, de csak bizonyos keretek között. A többit majd személyesen, ha már látta az ingatlant. Csak megjegyzem, hogy mindenkinél más az elképzelés az alku mértékéről, így teljesen felesleges ebbe jobban belemenni, amíg nem látta az ingatlant.

Mindig figyeld a vevőd reakcióit! Sokat elárul egy válasz, egy gesztus, egy arckifejezés. Ezekre nem tudsz előre felkészülni, de ha figyelsz akkor megláthatod azokat a jeleket, amelyek sejtetik a további kommunikáció mikéntjét.
 

Mennyi az alja? Ezt szinte mindig megkérdezik. De nehogy megmond, hogy mennyit engedsz! Adjon a vevő ajánlatot, hiszen Te már adtál…Azon hirdeted!

Mielőtt az árban megegyeztek, mindenképpen beszéljétek meg, hogy mely ingóságok maradnak az ingatlanban! Ebből is adódhat félreértés, ha nincs tisztázva ez a szintén fontos részlet.

Az alkudozás azonban nem csak az árról szól. Koncentrálj a számodra lényeges egyéb feltételekre is (fizetési határidő/birtokba adási időpont, kiürítés), és egyúttal legyél rugalmas a számodra kevésbé fontos kérdésekben!

Remélem segítségedre volt ez a néhány tipp és ne feledd: nem kell egyedül megküzdened ezzel a jelentősen nagy feladattal! Sok éves tapasztalatommal leveszem a válladról ezt a gondot!

Olvasd el a KISOKOS többi részét is!

Ha segíthetek, várom megkeresésed!

 Sinka Adrienn ingatlanközvetítő, Színes Házak Ingatlaniroda

T.: +3630-501-3143, email: info@szineshazak.hu

Scroll to Top