TULAJDONI LAP

Évente két lekérés ingyenes

Mindenki, akinek van Ügyfélkapu hozzáférése, évente 2 TULAJDONI LAPOT INGYENESEN le tud kérni az ügyfélkapuból, a Földhivatal Online felületén keresztül. Érdemes így év végén kihasználni a 2023-ra járó ingyenes lehetőséget.

Ha házeladás előtt állsz, akkor érdemes ránézni a tulajdoni lapra még jóval azelőtt, hogy egy adásvételbe fogsz. De nem csak a saját ingatlanokat érdemes megnézni, hanem a szülők, nagyszülők ingatlanát is. Ha baj van, vagy elintézetlen/rendezetlen bejegyzéseket talál valaki, akkor rendbe kell tenni a dolgokat még „békeidőben”, amikor még nem sürgős. 

Ha ingatlan vételét tervezed, akkor is érdemes lekérned az ingatlan „nem hiteles” tulajdoni lapját, még az ajánlattétel előtt. 

Sokszor előfordul, hogy alábbi nem várt bejegyzésekkel találjuk szemben magunkat:

 • Korábban visszafizetett hitel kapcsán a jelzálogjog bejegyzés törlése nem történt meg (nem elég a bank által kiállított törlési engedély, a tulajdonosnak ezt be is kell adnia a Földhivatalba)  
 • Régi Szocpol, CSOK és egyéb állami otthonteremtési támogatások elidegenítési tilalmai 10 év után sem törlődnek automatikusan a tulajdoni lapról, kérni kell!
 • Olyan szolgalmak vannak bejegyezve, amelyek már nem szükségesek (pl. a szomszéd már másik irányból is be tud jutni azóta)
 • Haszonélvezeti jogra jogosult elhalálozott, de még mindig szerepel a tulajdoni lapon (halotti anyakönyvi kivonattal lehet töröltetni)
Tulajdoni lapról részletesen

Hogy néz ki egy tulajdoni lap? 

 1. Az ingatlan települése, helyrajzi száma, címe
 2. A széljegyek
 3. A tulajdoni lap I. része az ingatlan leíró adataival
 4. A tulajdoni lap II. része a tulajdonosokkal
 5. A tulajdoni lap III. része a jogokkal, terhekkel és jelentős tényekkel
 1. Az ingatlan települése, helyrajzi száma, címe

A település magától értetődő. Utána következik annak leírása, hogy az ingatlan belterület, külterület vagy zártkert. A vevőknek általában ez sokat nem mond, de építésügyi előírások miatt lehet jelentősége. Ha nem belterület, akkor előfordulhat, hogy egyáltalán nem lehet rá építkezni, erre mindig figyeljenek oda.

A helyrajzi szám azonosítja az ingatlant. Az ingatlan címe (amit természetbeli címnek nevezünk) következik a helyrajzi szám alatt. Gyakran szerepel a tulajdoni lapokon a „felülvizsgálat alatt” jelzés a cím mellett. Ingatlan adásvételnél ez nem jelent problémát. Az illetékes Önkormányzat adhat ki „természetbeni címigazolást”, ami a hitelfelvételhez szükséges.

 1. A széljegyek

A széljegy akkor kerül rá a tulajdoni lapra, amikor az ingatlanhoz kapcsolódóan kérelmet adnak be. Ennek a beadás napján széljegyre kell kerülnie. A kérelem addig marad széljegyen amíg el nem intézik (a legtöbb eljárásra 60 nap a földhivatal határideje): helyt nem adnak neki vagy el nem utasítják.

A legtöbb tulajdoni lapon nincs széljegy, így ne keressék. Ha nem látják ott ahol a képen, akkor nincs.

 1. A tulajdoni lap I. része: az ingatlan leíró adatai

Az I. részben találhatók az ingatlan leíró adatai. Ami fontos lehet, hogy szerepel-e a „kivett” szó a megnevezésben. A másik ehhez kapcsolódó dolog hogy a „kat.t.jöv.k.fill.” oszlopban 0 legyen az érték. Ha az az érték nem 0 – vagy ha az ingatlan tanya – akkor a termőföldforgalmi törvény hatálya alá tartozik az ügylet.

Ha „lakás” vagy hasonló a megnevezés, akkor biztosan rendben van. CSOK-nál és más állami támogatásoknál fontos, hogy ha például úgy szerepel a tulajdoni lapon, hogy „kivett lakóház, udvar, gazdasági épület”, akkor a gazdasági épületre a támogatásokat nem lehet igénybe venni. Azok értékét külön bele kell írni a szerződésbe. Az ingatlanon lévő külön garázsra nem vonatkozik az illetékmentesség cserét pótló vétel esetén.

Az ingatlan területe, amit m2-ben adnak meg. Ha az ingatlan családi ház „kivett lakóház, udvar”, mint jelen mintában is, akkor a telek méretét találjuk meg. Lakás esetén a lakás alapterületét.

 1. A tulajdoni lap II. része: a tulajdonosok