Hírek: CSOK Plusz és THM plafon

CSOK PLUSZ

FIGYELEM! Kb 2 hónap maradt már csak az adásvételik megkötésére ha a jelenegi CSOK-ot és a hozzá tartozó kedvezményeket szeretnéd kihasználni!!

Eddig még semmi hivatalos konkrétum nincs a 2024.01.01-től, a „városi” CSOK helyébe lépő támogatásról, azonban szivárognak ki olyan hírek, ami alapján kezd körvonalazódni, kinek érheti meg (???) várni az újabb támogatási formára a jelenlegi helyett. Ami eddig megjelent, hogy várhatóan az első ingatlanjukat vásárolni készülők vehetik majd igénybe ezt a támogatást és valamilyen formában hozzá lesz kapcsolva a jövőben vállalt gyermekek számához. Tehát a NEM első lakást vásárlók, vagy az első lakásukat tervezgető, de már családot alapított igénylők várhatóan nem fognak tudni élni ezzel a támogatással. Az elemzések szerint az várható, hogy az ingatlant vásárlók 10-20%-a tud majd élni ezzel – de hogy nekik mennyire éri meg várni, tehát a most készülő támogatás vagy a jelenlegi lesz e nekik kedvezőbb, azt még nem látni. A vásárlók döntő többsége a jelenlegi hírek alapján azonban kiszorul ebből a támogatási formából, tehát azzal jár jól, ha most lép. Három gyermek esetén használt ingatlan vásárlásnál 10-14, míg egy új ingatlan vásárlásnál 20-25 MILLIÓ forint lehet az árelőny egy idei vásárlásnál a jövő évihez képest, ha a hitelt és támogatást a teljes futamidőre vetítjük! FIGYELEM! Kb 2 hónap maradt már csak az adásvételik megkötésére!!

8,5%-os THM PLAFON A LAKÁSHITELEKRE
A bankok a Gazdasági Versenyhivatal javaslatára, kérésére 8,5%-os THM plafont vezetnek be a Lakáshitelekre 2023.10.09.! A bankok csatlakozása ehhez az intézkedéshez önkéntes- a kommunikáció szerint, de senki nem akar majd lemaradni a többi banktól a versenyben, így várhatóan mindenki csatlakozni fog ehhez a programhoz. Az átlag THM adatok a 2023. augusztusi adatok szerint 8,93%-on álltak, azonban kisebb hitelösszegek esetén a 9-10% körüli THM sávban mozgott az ajánlatok jó része. A bankoknak elég rövid idejük van átdolgozni a kondícióikat, de várhatóan gyorsan alkalmazkodnak majd ehhez a helyzethez, így ezzel megvalósul bizonyos szegmensekben egy rapid kamatcsökkenés.

Ha segítségre van szükséged, keress bátran, beszéljük át a részleteket! 

Scroll to Top