KÖZMŰVEK ÁTÍRÁSA

Ingatlant vettél? Így készülj a közművek átíratására!

Intézd el a lehető leggyorsabban a közművek nevedre kerülését!

Ingatlanvásárláskor a legtöbben azt várják a leginkább, hogy végre aláírásra kerüljön az adásvételi szerződés. Aztán amikor az utolsó vételárrész is kiegyenlítésre kerül a kivitelező vagy a korábbi tulajdonos felé, boldogan egyeztetnek a kulcsátadás időpontjáról. Kevesen vannak azok, akik ebben a pillanatban már pontosan tudják, hogy a későbbiekben mit, hol és milyen módon tudnak elintézni.

A közművek átírása egyszerűen hangzik, ám érhetik meglepetések az embert. Habár manapság az ügyek nagy részét már online is tudjuk bonyolítani, vannak olyanok is, akik ennek ellenére ragaszkodnak a személyes ügyintézéshez. Tulajdonosváltozás esetén az új tulajdonosnak a birtokba vételtől számított 15 napon belül intézkednie kell a közművek átíratásáról. Mi a helyzet több tulajdonos esetén? Amennyiben több tulajdonosa is lett az ingatlannak, mert például a házastársaddal együtt vásároltátok, akkor az a kézenfekvő, hogy a közművek az egyik tulajdonos nevére kerüljenek. Természetesen azok karbantartása, annak a költségei, a műszaki feltételek teljesítésének kötelessége, a kárelhárítás, kárveszély viselése minden tulajdonost egyaránt terhel.

Milyen közműveket kell átíratni ingatlan adásvétel esetén?

A közmű fogalma alatt olyan közszolgáltatásokat értünk, amelyek valamilyen alapvető szükségletet elégítenek ki. Lakóingatlanok esetében ezek lehetnek például a villamos energia, a földgáz, a hulladékszállítás, a víz, esetleg távközlési szolgáltatások, mint a vezetékes telefon vagy az internet.

Milyen dokumentumokra lesz szükséged?

A közműszolgáltatók weboldalán jellemzően megtalálhatóak azok az űrlapok, amelyeket a régi és az új tulajdonosnak közösen kell kitölteniük, és rögzíteni rajtuk a mérőórák pillanatnyi állását az átadás-átvétel időpontjában.

Ha nem áll módodban az online elérhető űrlapokat letölteni, más módja is van annak, hogy a közműszolgáltatók számára hitelesen igazolhasd az aktuális mérőóra állásokat. Készíthettek egy birtokbaadási jegyzőkönyvet, amelyen rajta szerepel az előző tulajdonos aláírása és két tanú is. A lényeg, hogy az ingatlan adatait, az átadás időpontját és a mérőórák állását tartalmazza.

A mérőórákat közművenként elkülönítve, az órák gyári számával, és aktuális állásával kell rögzíteni, Érdemes ezekről fotót is készíteni. A fotókat nem kell csatolni a jegyzőkönyvhöz, de egy későbbi jogvitában még jól jöhet.

Nem csak a mérők állása miatt fontos az átadás időpontja. Fontos tudnod, hogy a kárveszély is ekkor száll át az új tulajdonosra. Ez azt jelenti, hogy az átadás pillanatáig a korábbi tulajdonos felelős az esetleges károkért, azt követően pedig te.

Ezen kívül biztosan szükséged lesz még az adásvételi szerződésre, amelyet másolati példányban a szolgáltató meg is tart magának. Természetesen a személyazonosító irataid is legyenek nálad – de erre egyébként is kormányrendelet kötelez minden állampolgárt.

Amennyiben az adásvételi szerződés megkötése óta hosszabb idő telt el, mert az utolsó vételárrészt például fél évvel a szerződés aláírása után fizetted csak ki, abban az esetben a tulajdoni lap másolata is jó, ha benne van a paksamétádban, amelyben már rajta szerepel a földhivatal által bejegyzett tulajdonjogod.

Szinte mindent egy helyen? Online lehetséges!

2022 óta már egy központi online felületen is intézheted a változás bejelentéseket bizonyos szolgáltatóknál. Ha már van ügyfélkapus hozzáférésed, akkor pillanatok alatt regisztrálhatsz az E-bejelentő felületére, ahol néhány kattintás után már túl is lehetsz az egész ügyintézésen.

Nagy előnye szerintem ennek a felületnek az is, hogy lehetőséged van arra is, hogy amennyiben a személyes adataidban változás történik (pl. név, okmányok száma, kapcsolattartási adatok), akkor azokat a rendszer segítségével továbbíthatod a szolgáltatók felé. Ezzel is rengeteg időt spórolhatsz, annál is inkább, mert az ilyen jellegű változásokat 3 napon belül köteles vagy bejelenteni. Az E-bejelentő rendszerhez jelenleg már több mint 30 közműcég csatlakozott. Az ő esetükben elegendő csak ezen a felületen keresztül bejelenteni az adatváltozást, és felhatalmazás alapján valamennyi közműcég megkapja az új adatokat. A közművek átírása tehát nem ördöngős feladat, ügyfélkapudon keresztül gyorsan intézheted.

Ha már megvan az új otthonod, esetleg pont a közeljövőben szándékozol lakóingatlant vásárolni, biztos vagyok benne, hogy hasznosak voltak, lesznek számodra az itt megosztott információk. Természetesen, ha még keresed az igazit, szeretettel várom a megkeresésed, ha találsz a portfóliómban olyan lakóingatlant, amely megfelelhet az elképzeléseidnek. Addig is mentsd el ezt a cikket, hogy a megfelelő pillanatban időt spórolj az azóta elhalványuló információk előkeresésével!

Amennyiben segítségedre lehetek ingatlan adásvételében, fordulj hozzám bizalommal!

Sinka Adrienn T.: +3630-501-3143

Scroll to Top