OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS 2024.

A pályázat célja az 1990. előtt épült családi házak energiahatékonyságának javítása
Milyen összegre lehet pályázni?

A beruházásban elszámolható összeg legalább 2,5 de maximum 7 millió forint. Csak 1 millió forintot kell beletenni az elején (ez akár lakástakarék-pénztári számláról is fedezhető), a fennmaradó részt pedig a 0%-os kedvezményes hitel legfeljebb 12 év alatti visszafizetésével kell beletenni. A vissza nem térítendő támogatás mértéke 2,5, 3 és 3,5 millió forint között lehet (bár 40 százalékos energiamegtakarítás elérése esetén, akár 3,8 millióig is felkúszhat).

Mikor nyílik meg a lehetőség és meddig kell elvégezni a korszerűsítést?

A pályázati lehetőség most július 1-jén nyílik meg. A kivitelezésre a kölcsönszerződés megkötését követően 2 évük lesz a pályázóknak.

Milyen épületre lehet igényelni?

Magyarország területén lévő, 1990. december 31. előtt használatbavételi engedélyt kapott, életvitelszerűen lakott (akár többlakásos) családi, iker- és sorházakra.

Mit kell elérni a korszerűsítéssel?

Úgy kell korszerűsíteni az épületet, hogy annak primerenergia-felhasználása legalább 30%-kal csökkenjen. Ezt két energetikai tanúsítvánnyal lehet igazolni: egy a korszerűsítés előtt és egy a beruházás után.  Aki nem teljesíti a 30%-os energiamegtakarítást, attól visszakérik a támogatást.  

Ki veheti igénybe? 

Minden adószámmal rendelkező magyar állampolgár, aki tulajdoni hányaddal (vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal) bír az 1990. előtt épült, életvitelszerűen lakott – vagyis vagy a pályázónak, vagy legalább egy közeli hozzátartozójának oda szól a bejelentett lakcíme – ingatlanban. A tulajdonszerzés határidejét július 1-re tolták ki.

Milyen munkálatok számolhatók el?
  • A külső falak és a födém hőszigetelése, akár polisztirolhabbal (EPS, XPS), akár kőzetgyapottal. 
  • Ablakok és ajtók cseréje korszerű (műanyag és fa, akár tetőablak is) típusokra.
  • Használatimelegvíz-rendszerek korszerűsítése (de csak más korszerűsítési munkálatokkal kombinálva).
  • Fűtéskorszerűsítés, akár kondenzációs kazánnal, akár levegő-víz hőszivattyúval, radiátorok, fűtőcsövek cseréjével, melegvíz-puffertartállyal, korszerű szabályozó rendszerrel.
  • Az energetikai korszerűsítéssel járó munkák helyreállítása, például a kicserélt ablakok nyomán levert vakolat, megsérült festés javítása.

Korlátozás ugyanakkor, hogy a gázkazánok támogatására összességében a teljes keret szűk ötödét (20 milliárd forintot) szabad fordítani, és csak az év végéig lehet ilyenekre pályázni. 

Milyen vállalkozókat bízhatok meg?

A munkálatokra regisztrált vállalkozókat lehet megbízni, akik szerepelnek az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Kivitelezői Regisztrációs Listán, illetve a Tanácsadói Regisztrációs listán.  

Forrás: https://hvg.hu/ingatlan

További részletes információk: https://www.palyazat.gov.hu/programok/helyreallitasi-es-ellenallokepessegi-terv/rrf/rrf-rep-10131-24/dokumentumok

Scroll to Top