4.rész ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS ÉS BIRTOKBA ADÁS

ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS FOGLALÓVAL

Ha megegyeztetek az árban, fizetési ütemezésben, birtokba adás idejében és az egyéb feltételekben, akkor jöhet az adásvételi szerződés és a foglaló. NEM ELŐLEG! Mi a különbség?

 A foglaló és az előleg közötti különbség kizárólag akkor mutatkozik meg, ha az adásvételi szerződés meghiúsul. Az előleg a szerződés meghiúsulása esetén minden esetben visszajár a vevőnek, függetlenül attól, hogy a szerződés milyen okból hiúsult meg. Foglaló esetén ha a szerződés meghiúsulásáért a vevő a felelős, akkor az átadott foglalót elveszíti, ha pedig az eladó érdekkörében felmerült ok miatt hiúsul meg a szerződés, akkor kétszeresen köteles visszafizetni azt.

Az adásvételi szerződést minden esetben ügyvéd készíti. Az okiratszerkesztő ügyvédet jellemzően a vevő fizeti. Általában a részletek egyeztetése után az ügyvéd megszerkeszti a szerződés tervezetét, amit megküld a feleknek átolvasásra, véleményezésre. Ha minden rendben, akkor jöhet az aláírás.

BIRTOKBA ADÁS

A birtokba adásról jegyzőkönyvet vesznek fel a felek. Ezen szerepel az ingatlan címe, felek adatai valamint a villany, gáz, víz órák gyári számai és a mérőkhöz tartozó óraállások. Javasolt a mérőórákról fotódokumentációt is készíteni. Ezt a jegyzőkönyvet kérik (plusz tulajdoni lap és adásvételi szerződés) a szolgáltatók a közművek átírásához.

Ezzel a lépéssel adod át az ingatlant és a kulcsokat a vevőnek. Innentől már vevő felelőssége az ingatlan. Általánosságban ez a teljes vételár megfizetésével egyidejűleg, vagy utána 1-2 nappal történik, bár ettől eltérhetnek a felek.

Az ingatlan eladás nem nagy ördöngösség annak, aki jártas az ügymenetben, ellenkező esetben elég sok nehézség és buktató teheti problémássá a teljes folyamatot.

Remélem segítségedre volt ez a néhány tipp és ne feledd: nem kell egyedül megküzdened ezzel a jelentősen nagy feladattal! Sok éves tapasztalatommal leveszem a válladról ezt a gondot!

Olvasd el a KISOKOS többi részét is!

Ha segíthetek, várom megkeresésed!

 Sinka Adrienn ingatlanközvetítő, Színes Házak Ingatlaniroda

T.: +3630-501-3143, email: info@szineshazak.hu

Scroll to Top