INGATLAN ELADÁSI KISOKOS

Szeretnék indítani egy blog sorozatot INGATLAN ELADÁSI KISOKOS címmel. A sorozat a teljes folyamatot bemutatja az eladási gondolattól egészen a birtokba adásig. 

Ezekről fogsz hallani:

  1. Előkészületek
  2. Felkészülés az eladásra,
  3. Érdeklődők kezelése, áralku
  4. Adásvételi szerződés és birtokba adás

TARTS VELEM!

1.RÉSZ ELŐKÉSZÜLETEK

GONDOLD ÁT ALAPOSAN!

Amikor megszületik a fejedben a gondolat, hogy el kellene adnod szeretett otthonodat, nyaralódat, telkedet vagy megörökölt ingatlanodat, akkor azonnal jön a következő kérdés, hogyan is kezdd el az egészet. Mindenképpen beszéld át a többi tulajdonossal illetve a hozzád közelállókkal, családoddal, érintettekkel, hogy valóban az eladás lesz-e a legjobb megoldás. Sokan azért nem képesek a megfelelő időben vagy módon megválni az ingatlanuktól, mert érzelmileg még nem tudták meghozni ezt a nagy döntést. Ha biztos vagy benne, és úgy érzed, az ingatlanod eladása szükségszerű, akkor elkezdhetsz előre tervezni.

TÁJÉKOZÓDJ AZ INGATLANOD PIACI ÁRÁRÓL!

Az árképzés érzékeny téma. Nézzünk néhány fontos tanácsot:

Ne árazd túl az ingatlant!

Sokan értékesebbnek gondolják az otthonukat, mint amennyit ér, mert beleszámolják annak “érzelmi értékét” is. Az ár megválasztásánál vizsgáld meg a környékbeli, utcabeli, hasonló adottságú ingatlanhirdetéseket. Ne feledd, hogy azok valószínűleg irányárat mutatnak, alkuképesek!

Építs alkutartalékot az árba!

Mivel a vevők az árat irányárként értik, érdemes beépítened alkutartalékot az árba. Hirdesd annyival drágábban az ingatlant, amennyit alkudozáskor engedni tudsz belőle!

Ha bizonytalan vagy az árképzésben, kérd szakember segítségét!

SZÁMOLJ AZ EGYÉB KÖLTSÉGEKKEL!

Ha ingatlanod az eladás évétől számított 5 éven belül került a nevedre, akkor személyi jövedelemadó fizetési kötelezettséged merülhet fel.

Az ingatlan eladáshoz szükséged lesz energetikai tanúsítványra. Ezt az ingatlan tulajdonosa készítteti el. A tanúsítvány elkészítésére ajánlom vállalkozásom partnerét, aki rövid határidőre elkészíti neked a tanúsítványt. 

Amennyiben az eladás kapcsán új ingatlant vásárolsz, vételi illeték is felmerülhet. Néhány esetben illetékkedvezménnyel is élhet a vevő. Itt most csak a leggyakrabban felmerülő kedvezményről írok: cserét pótló vétel kedvezménye

A kedvezmény lényege, hogy amennyiben a lakásvásárlást megelőző 3 éven belül eladtunk egy lakóingatlant és a jelenleg vásárolni kívánt lakás/ház drágább, mint a régi, akkor csak az értékkülönbözet után kell illetéket fizetni. A vételi illeték 4%.

Ha az újonnan vásárolt ingatlan olcsóbb, mint amit eladtunk, akkor egyáltalán nem is kell illetéket fizetnünk.

A kedvezményt akkor is igénybe lehet venni, ha előbb szeretnénk megvásárolni az „új” lakást és csak utána kívánjuk eladni a régit. Ilyen esetben kérni kell a NAV-tól, hogy az illeték kiszabását függessze fel. Fontos, hogy a régi lakást 1 éven belül el kell adni, onnantól számítva, hogy az újat megvettük.

TOVÁBBLÉPÉS AZ ÚJ INGATLANBA

Ha az eladásra szánt ingatlanból kell tovább lépned, akkor érdemes feltérképezned, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan hozzávetőleg mennyibe fog kerülni. A vételárhoz ki kell-e pótolnod az eladó ingatlanod értékét. Ha a válasz igen, akkor érdemes felkeresned hiteltanácsadót, akivel át tudod beszélni a lehetőségeidet. Irodám partnere egy bankfüggetlen hitelszakértő, aki díjmentesen nyújt kiemelkedő tanácsadást számodra az aktuális lehetőségekről.

ÖNÁLLÓAN ADOD EL VAGY MEGBÍZOL EGY SZAKEMBERT?

Már a folyamat legelején érdemes eldönteni, hogy önállóan vagy szakember bevonásával oldjátok meg az ingatlan eladását. Ha úgy érzed, hogy egyedül is meg tudod oldani; vagyis felkészült vagy az eladással járó feladatokra, időt is tudsz rá szánni illetve nem akadályoz a távolság, akkor vágj bele! Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor érdemes rábízni szakemberre az eladás teljes folyamatát.

Ingatlanközvetítői tevékenységem több, mint 8 éve alatt sok-sok eladónak voltam segítségére ingatlanja eladása során. Néhányuk véleményét weblapom főoldalának alján olvashatod: https://szineshazak.hu/

Ha segíthetek, várom megkeresésed!

 Sinka Adrienn ingatlanközvetítő, Színes Házak Ingatlaniroda

T.: +3630-501-3143, email: info@szineshazak.hu

Scroll to Top